Medical Intertrade d.o.o. Virbac zastopnik za Slovenijo

Ustanovitelj

Pierre-Richard Dick: Ustvarjalni vzgib

"Karizmatičen","marljiv","vizionarski": tisti, ki so poznali veterinarja Pierre-Richard Dicka, se spomnijo njegove izredne osebnosti. Izjemne lastnosti, ki so ustanovitelja prinesele do zdravja živali in do strašne človeške pustolovščine.

Rodil se je leta 1937 v Alzaciji kot edini sin izvajalca gradbenih materialov in je od svojega preranega izginotja na morju leta 1992 živel netipično življenje.

Značaj kaljenega jekla

Izjemna moč značaja Pierre-Richard Dicka je bila zakoreninjena v stiski otroštva. Leta 1940 je med drugo svetovno vojno izgubil očeta, istega leta pa je bila mati prisiljena predati družino nemškim četam v Savernu, Alzaciji. Sina je vzgajala sama, najprej v Dijonu, nato v Afriki. Ko je bil Pierre-Richard Dick star 11 let mu je na družinski žagi v Schirmecku tovornjak za sečnjo zdrobil gleženj. Tako je doživel še en hud udarec, od katerega se je opomogel šele po 9 mesecih prisilne imobilizacije. Desetletje kasneje je med služenjem vojske v Spahi prepešačil tisoč kilometrov skozi Mavretansko puščavo! V takšnih stiskah je Pierre-Richard Dick zgradil temelje vrednot, ki so izoblikovale prepričanja za njegovo celotno življenje.

Podjetnik in gradbenik

Leta 1961 je mladi veterinar Pierre-Richard Dick, ki je ravno zaključil šolo Maisons-Alfort, zaključil trening mikrobiologije na Pasteurjevem inštitutu. Na tem inštitutu je pridobil vso znanje, ki ga je vodilo na pot do prvih cepiv, ki jih proizvaja Virbac. Ko je bil star 26 let, se je pridružil Ronchèse, najstarejšemu biološkemu laboratoriju v Nici. Njegovo delo mu je hitro prineslo napredovanje v direktorja raziskav. V laboratoriju z nesporno profesionalnostjo se mu je obetala čudovita kariera. Ampak ambicije Dr. Dicka so bile popolnoma drugačne. Podjetnik po srcu, mladi mož je imel drugačne ideje: sanjal je, da bi ustvaril svoj laboratorij in razvijal nova zdravila v boju proti boleznim živalim, si so bile v tistem času težko ali slabo zdravljene.

Izvor nastanka Virbaca, iskrica: poleti leta 1965 sta se srečala Pierre-Richard Dick in Max Rombi ter ostala sodelavca do začetka 80 let. Šest let starejši Max Rombi je imel v Nici majhno veterinarsko kliniko. Bodoča soustanovitelja, ki sta si delila ogromno idej in imela izjemno intuicijo, sta sestavila duet, katerega sinergija je bila čudež, ki je oživila Virbac. Odločitev Pierre-Richard Dicka je bila tista, ki je spremenila vse: jeseni, leta 1967 je zapustil svojo udobno pozicijo v Ronchèse in tako dobil možnost, da ustvari svoj raziskovalni laboratorij, Virbac. Pierre-Richard Dick je v Cap 3000 nakupovalnem centru odprl veterinarsko kliniko, prvo v Franciji. Z dohodkom iz svoje prakse je financiral nabavo surovin in razvoj prvih Virbac zdravil. Leta 1970 je prodal kliniko, da je lahko posvetil 100% svojega časa Virbacu.

Ambicija in intuicija: eksplozivna mešanica

Kdo bi januarja 1968 verjel, da bo skromen laboratorij v majhnem trisobnem stanovanju v Nici 50 let kasneje uvrščen med deset največjih veterinarskih farmacevtskih podjetij na svetu? Ali je imel mlad Dr. Pierre-Richard Dick medtem ko je pripravljal antibiotične praške za lokalne veterinarje slutnjo kaj bo temu sledilo? Njegove strateške odločitve so bile že od začetka vizionarske. Virbac je bil že od leta 1969 veliko pred ostalimi farmacevtskimi podjetji osredotočen na izboljšanje oskrbe hišnih ljubljenčkov, čeprav je bil trg z velikimi živalmi še vedno glavni. Podjetje se je po navodilih glavnega direktorja že od začetka predstavljalo kot mednarodno podjetje. Virbac inovacije so vodile oprijemljive potrebe veterinarjev. Postavljeni so bili temelji za dolgoročni uspeh. Trdno podlago ekipe Virbac neumorno izkoriščajo, da bi ohranile podjetje, potopljeno v človeške vrednote, z željo po izkoriščanju inovacij za reševanje resničnih zdravstvenih težav živali.

Pierre-Richard Dick je bil in bi za vedno ostal deloholik. Spal je zelo malo: tri do štiri ure na noč. In pokazal nenasitno radovednost. Nikoli ni nehal brati, raziskovati, potovati in se pogosto srečevati z ljudmi, ob tem pa si je beležil vsa opažanja in ideje v majhni beležnici, ki jo je vedno nosil s seboj. Njegovi zaposleni so na njegovi mizi velikokrat našli stran iz njegove beležnice ali znanstvenega članka, ki je bil objavljen v ostalih regijah, s predlogom naj se poglobi v temo! Za veterinarja sta znanje in radovednost temelj inovacij, pa tudi drznost in tveganje temelj največjih kolektivnih uspehov. To so temelji Virbac duha, ki ga ekipe še dan danes podpirajo.

 

Virbac skupina

Vrednote

Štirje usodni datumi

img_3.png1961: Pierre-Richard Dick je diplomiral na veterinarski fakulteti Maisons-Alfort in se pridružil inštitutu, kjer je zaključil trening iz virologije in bakteriologije.

1968: Virbac, prvo poglavje. Farmacevtsko podjetje posvečeno veterinarskim izdelkom je bilo v majhnem trisobnem stanovanju v Nici.

1985: Virbac začne na nagovoru njegovega ustanovitelja trgovati na sekundarnem trgu pariške borze.

1992: Pierre-Richard Dick umre na morju pri 55 letih.

dr-dick-national-service.pngKamp v Mavretaniji: proti koncu 50 - ih let, po kočanem študiju veterine, je doktor Pierre-Richard Dick v vojaški službi prepotoval več kot tisoč kilometrov po puščavi. Odkril je brsteči talent za vodenje, ki je kasneje postalo njegova moč v življenju.

Reception mairie Nice.pngPierre-Richard Dickov govor na srečanju veterinarjev in zaposlenih pri Virbacu na sprejemu v mestni hiši v Nici v začetku 80-ih.

Bateau PRD.pngPierre-Richard Dick za krmilom svoje ladje med Swan Cup-om leta 1982. Doctor Dick, njegova žena in njuni štirje otroci so bili pogosto na krovu svoje ladje in si delili preproste užitke. Njegov sin je odkril jadranje, užitke in občutke regate. To je bila tudi priložnost, da se poveže z očetom.