Medical Intertrade d.o.o. Virbac zastopnik za Slovenijo

Nasveti

Rezultati 0 (0 Ocene)

Zakaj ima vaš pes ali mačka slab zadah?

Slab ustni zadah lahko nakazuje na resne zdravstvene težave. Preberite o teh petih dejstvih, da izveste več o tej težavi.

Slab ustni zadah ni samo neprijetnost: Halitoza je lahko znak resnih zdravstvenih težav.

1. Svež zadah po mentolu?

Zelo nerealistično je pričakovati, da bo vašemu ljubljenčku iz ust dišalo po, recimo, mentolu. Toda kljub prepričanju mnogih, zadah pri psu ali mački ni naravno stanje. V kolikor se zadah močno poslabša, to nakazuje na težave. Staranje ne sme biti vzrok slabega zadaha- slab zadah ni simptom staranja, bolj verjetno je simptom bolezni zob in obzobnih tkiv ali problem zaradi drugih zdravstvenih težav. Ustni zadah vašega ljubljenčka ni svež, nikoli pa ne sme biti odvračajoč.

 

2. Odvračajoč zadah pomeni, da je potrebno obiskati veterinarja

Kot pri ljudeh, ima lahko tudi zadah vašega ljubljenčka neprijeten vonj, saj si mačke ne morejo umivati zob in psi ne morejo uporabljati zobne nitke ali grgrati. V kolikor je zadah vašega ljublječka res močan in neprijeten, ga odpeljite k veterinarju, saj je problem lahko veliko večji kot le smrad iz ust. Med vsakoletnim obiskom vašega mačka ali psa pri veterinarju, se lahko pregleda ustno votlino z namenom odkrivanja bolezni zob in obzobnih tkiv, od zlomljeniih zob do bolezni dlesni. Veterinarji lahko, enako kot vaši osebni zobozdravniki, očistijo zobe in odstranijo zobni kamen, kot tudi po potrebi izpulijo zob in rešujejo resnejše probleme z zobmi.

 

3. Ščetkajte zobe vsak dan

Vašemu ljubljenčku bi morali ščetkati zobe vsak dan. Sliši se kot neprijetno opravilo, kajne? Vendar pomislite, sebi ščetkate zobe dvakrat na dan in je ščetkanje postalo del vaše vsakodnevne rutine. Ko se boste navadili ščetkati zobe vašemu ljubljenčku, boste ugotovili, da je precej lažje kot si predstavljate. Uporabljajte zobne paste, ki so namenjene uporabi pri živalih, da se izognete draženju želodca.

 

4. Poskusite s priboljški

Včasih ste tako utrujeni, da se vam ne da očistiti lastnih zob, kaj šele vašemu ljubljenčku. V takih primerih lahko ponudite svojemu ljubljenčku priboljške, ki so namenjeni čiščenju zob in še ljubljenček bo zadovoljen.

 

5. Ne ignorirajte slabega zadaha

Zelo lahko je ubrati pristop »čakati in videti« glede slabega zadaha vašega ljubljenčka. Vendar pomnite: Ne gre samo za neprijeten vonj, slab zadah vašega ljubljenčka je lahko znak bolezni zob in obzobnih tkiv, kar je lahko zelo boleče.  V primeru, da težave vztrajajo in se jih samo z dobro higieno zob ne odpravi, se naročite na pregled pri vašem veterinarju.

 

Zgornje navedbe so izključno informativne narave in niso nadomestilo za strokovni nasvet, diagnozo ali zdravljenje s strani vašega veterinarja. Glede zdravstvenega stanja vašega ljubljenčka se vedno posvetujte z vašim veterinarjem. Nikoli ne odlašajte s pregledom pri veterinarju na podlagi tega, kar ste morda prebrali na naši spletni strani.