Medical Intertrade d.o.o. Virbac zastopnik za Slovenijo

Nasveti

Rezultati 0 (0 Ocene)

Striženje krempljev pri psu


Striženje krempljev

 

Ko vaš pes veliko hodi, se kremplji običajno obrabljajo sami. Kadar temu ni tako, boste slišali zvok krempljev na tleh in takrat je potrebo striženje! Kadar se kremplji ne obrabljajo naravno, je striženje potrebno na vsake 2 – 3 tedne.

 

Pomembno je, da vašemu psu začnete striči kremplje še v času, ko je mladiček, saj bo potem samo striženje jemal kot del rutine. Na začetku jih ne strizite, ampak se jih samo nežno dotikajte s kleščami za striženje. Če vaš pes lepo sprejme tako dotikanje, ga pohvalite in nagradite.

Praktični nasveti za striženje krempljev

Kupite posebne klešče za striženje pasjih krempljev. Usedite se na tla k vašemu psu. Primite njegovo šapo in si jo položite v naročje, nato nežno pritisnite, da se prikaže celoten krempelj.

Krempelj odstrizite približno 2mm pod rožnatim trikotnikom, ki je viden na bazi kremplja. To je živ del kremplja. Ko je krempelj blede oz. prosojne barve, lahko trikotnik z lahkoto opazite. Kadar je krempelj črn, ga s svetilko osvetlite od spodaj: mrtev del je običajno prosojen.

Če ste v dvomih, nežno pritisnite klešče na krempelj, kot da bi ga hoteli odstriči. Če vaš pes ne pokaže nelagodja, lahko krempelj normalno odstrižete. Če hoče vaš pes izmakniti šapo, poskusite z enako metodo nižje na kremplju. Da bi se izognili problemom, kremplje strizite postopoma od spodaj navzgor. Če zagledate črno piko v centru, takoj prenehajte s striženjem! Približujete se namreč živemu delu kremplja.

Strizite pod kotom 45 stopinj tako, da je rezalni del klešč obrnjen proti kremplju.

Ko gre pri striženju krempljev kaj narobe...

Če je vaš pes vznemirjen, prosite nekoga, da vam ga drži pri miru, vendar pa psu ne povzročajte prevelikega stresa, ker ga lahko poškodujete, on pa vas lahko ugrizne. Vašega psa raje odpeljite k veterinarju ali frizerju za pse, saj so oboji vajeni različnih situacij, ki se lahko zgodijo pri striženju krempljev.

Ne delajte panike, če kljub vsej previdnosti začne iz kremplja teči kri. Na krempelj za nekaj minut pritisnite mrzel obkladek. Ko se na kremplju naredi krvni strdek, ga ne odstranjujte. Obstajajo tudi izdelki v obliki prahu, gela, ki zaustavljajo krvavitve. Če imate možnost, krempelj tesno povijte s povojem in ga pustite uro do dve.

 

Pri psu imajo kontakt s tlemi štirje kremplji. Peti krempelj se nahaja višje in na zadnji strani sprednje noge, tal pa se ne dotika. Nekateri psi imajo peti krempelj tudi na zadnjih nogah. Ne pozabite jih postriči, saj se preveč dolgi peti prsti lahko zvijejo in prebijejo kožo – vraščen krempelj.