Medical Intertrade d.o.o. Virbac zastopnik za Slovenijo

Nasveti

Rezultati 0 (0 Ocene)

Prihod novega pasjega ali mačjega mladička v vaš dom: praktični nasveti pred prihodom vašega ljubljenčka

Vprašanja, ki si jih morate zastaviti pred nakupom ali posvojitvijo

Posvojitev ali nakup mladička je pomemben korak, ki ga je potrebno dobro premisliti, saj bo ljubljenček z vami mnogo let. Dober začetek je pomemben, saj pogojuje vaš bodoči odnos z ljubljenčkom.

Preden se »vdate« je pomembno, da si zastavite prava vprašanja. Bomo imeli na voljo dovolj časa, da bomo lahko skrbeli zanj? Bomo imeli dovolj denarja za njegovo vsakodnevno in veterinarsko oskrbo? Bomo lahko pogoje za bivanje prilagajali njegovemu razvoju?... Ljubljenček potrebuje velik in trajen vložek v vseh pogledih.

Dobri pogoji ob prihodu

Pred prihodom boste morali opraviti minimalne nakupe, da mu boste ob prihodu v vaš dom lahko nudili dobre pogoje bivanja (posodice za hrano in vodo, povodec, košaro,...).

Mačji ali pasji mladiček, ki prispe v nov dom je izgubljen in tesnoben, kar je popolnoma naraven odziv. Razumeti morate, da zapusti znano okolje, mamico, svoje sorojence in potencialno popolnoma zamenja življenjsko okolje (npr. skoten je bil na podeželju, živeti pa gre v urbano okolje).

Vse te spremembe močno vplivajo nanj in vaša odgovornost je, da mu pomagate, da se nanje lažje navadi. Bodite v njegovi bližini in mu nudite toplino. Ponudite mu vir toplote (npr. plastenke s toplo vodo), nežno in prijazno se ga dotikajte.

V nasprotju s tem kar se pogosto govori, lahko vašemu pasjemu ali mačjemu mladičku prvo noč pustite, da spi v vaši sobi in ga s tem potolažite ter se tako izognete nadaljnim travmam. To je lahko priložnost, da vzpostavite močno vez med vami in ljubljenčkom.

Bodite potrpežljivi

Novega prišleka toplo sprejmite v varno okolje. Vsa dejanja, ki povzročajo stres (česanje, kopanje, dolgotrajna izolacija,,,), do nadaljnega odložite.

Učenje (navajanje na čistočo, dresiranje,...) izvajajte postopno in počasi. Z mladimi živalmi bodite potrpežljivi.

Bolje preprečiti

Mlade živali so izredno radovedne, zato hranite vse proizvode, ki so potencialno strupeni, na mestih, ki bodo vašemu mladičku nedostopna. Ustrezno zavarujte balkone in ostala nevarna mesta, da preprečite nesreče.