Medical Intertrade d.o.o. Virbac zastopnik za Slovenijo

Nasveti

Rezultati 0 (0 Ocene)

Nega ušes psov in mačk


iStock-1.jpg (468196914)

 

Nega ušes psov in mačk

 

Nemogoče je, da ne bi opazili kako pes ali mačka stresata z glavo in se močno praskata po ušesih. Včasih se lahko psi in mački tako močno praskajo, da si poškodujejo kožo na ušesih, ki je zelo občutljiva. Prav tako je nemogoče, da ne bi zaznali smrdečega vonja iz ušesa.

 

Kdaj naj svojemu ljubljenčku čistim ušesa?

 

Zdrava ušesa so suha in čista, zato v takem primeru čiščenje ni potrebno (1). Če so psi ali mački nagnjeni k alergijam (le te so pomemben vzrok za vnetja ušes), izločajo veliko količino ušesnega masla, imajo veliko dlak na bazi ušesa, ozke ušesne kanale (Bulldog ali Sharpei) ali povešena ušesa, pa je potrebno uporabljati ušesna čistila. Da bi preprečili ponavljanje vnetij, so na voljo nežna čistila za ušesa.

 

Čiščenje ušes

 

Namen čiščenja ušes je odstraniti umazanijo v ušesnem kanalu ali sluhovodu. Za najbolj učinkovito čiščenje uporabite izdelke, ki vsebujejo ustrezne aktivne učinkovine.

V sluhovodu so žleze, ki izločajo ušesno maslo (cerumen), mastno snov, ki ščiti kanal in ima nekatere antimikrobne značilnosti (1), ter ohranja elastičnost bobniča. Ušesno maslo se lahko v nekaterih primerih posuši in ustvari čep. Da bi čep zmehčali in ga raztopili, je potrebno uporabiti čistilo, ki vsebuje “ceruminolitične” snovi.

 

Ali naj odstranim odvečne dlake iz ušesa mojega ljubljenčka?

 

Odstranitev odvečnih dlak je v nekaterih primerih potrebna, saj lahko le na ta način dostopimo do ušesnega kanala in ga očistimo. Večina specialistov odstranjevanje dlak odsvetuje, saj lahko puljenje sproži draženje in vnetje, ter ponavljajoče otitise.

 

Naj vas ne bo strah čiščenja ušes!

 

Mačke in psi imajo za razliko od ljudi ukrivljen ušesni kanal: navpičnemu delu sledi vodoraven del. Zaradi takšne anatomije ušesa obstaja majhna možnost, da bi ob čiščenju poškodovali bobnič.

Z eno roko privzdignite uhelj, z drugo pa v kanal kapnite priporočeno dozo čistila za ušesa. Nežno masirajte uho in osušite vhod v sluhovod. Hitro se umaknite, ker bo po čiščenju  vaš ljubljenček stresal z glavo in na ta način odstranil vso umazanijo iz ušes. Nato lahko uporabite robčke ali vato in nežno očistite umazanijo. Ob tem ne smete iti pregloboko, da v kanalu slučajno ne ostane kakšen del robčka ali vate, saj bi prišlo do draženja ušesnega kanala (1).

Da bi se izognili povečani vlažnosti, maceraciji in vnetim ušesom, jih ne smete čistiti več kot na 48 ur. V nekaterih primerih vam lahko veterinar da drugačna navodila, obstajajo pa tudi nekatera čistila za ušesa z astrigenti in antimikrobnimi lastnostmi (Epi-otic), ki jih lahko uporabljate dnevno ali celo 2x na dan (1).

Posebna nega ušes

 

Ko pride do otitisa, je najbolje, da uporabite čistilo za ušesa, ki vam ga bo priporočil vaš veterinar. Ušesno čistilo bo pripravilo sluhovod na zdravljenje. Preden uporabite izdelke za zdravljenje (antimikotike, antiparazitike ali protivnetna zdravila), pustite, da ušesno čistilo v kanalu deluje 20-30 minut (2). Vaš veterinar bo pregledal sluhovod in prilagodil vrsto ušesnega čistila in pogostost njegove uporabe (3).

Živali, ki so nagnjene h kroničnemu draženju: potrebno je redno čiščenje ušes, upoštevati je treba veterinarjeva navodila. Kadar so ušesa slabo prezračena, pride do kopičenja mikroorganizmov v sluhovodu. Če ima ušesno čistilo antiseptični učinek, bo le ta omejil tveganje za otitis (4).

Bodite zelo previdni pri uporabi čistilnih izdelkov za ušesa. Nikoli ga ne uporabite, če niste prepričani ali je bobnič poškodovan, ali ne. Pogosto se to lahko zgodi v primeru, ko je v sluhovodu tujek. Če ste v dvomih, se obrnite na svojega veterinarja, ki bo pregledal ušesa vašega ljubljenčka.

 

1 Nuttall T, Cole L. Ear cleaning: the UK and US perspective. Vet Dermatol. 2004; 15:127–136.

2 Nuttall T. Successful management of otitis externa. In Practice Focus. 2016:17-22

3 Bensignor E, Bruet V, Héripret D, Prélaud P, Cadiergues MC. Les dix incontournables en otologie du chien. Revue vétérinaire clinique. 2017 ; 52 :1-7.

4 Bensignor E, Pattyn J, Reme C. Reduction of relapses of recurrent otitis externa in atopic dogs with twice- weekly topical application of hydrocortisoneaceponate in the ear canal: a randomized, blinded, controlled study. Vet Dermatol.2012;23(1):2-104

EpiOtic solution

Vnetje ušes (otitis) pri psu: simptomi in nega

SORODNI IZDELKI

EpiOtic tekočina za čiščenje ušesnega kanala za pse in mačke

Preberite več