Medical Intertrade d.o.o. Virbac zastopnik za Slovenijo

Nasveti

Rezultati 0 (0 Ocene)

Kako se boriti proti bolham, klopom, hišnim pršicam, komarjem in drugim letečim insektom?

Bolhe in klopi

Klopi, bolhe in leteči insekti so izredno nadležni za mačke in pse. Njihov ugriz je boleč in, kar je najpomembneje, ti zajedalci prenašajo bolezni. Redno preventivno zdravljenje je pomembno za preprečevanje infestacije z zunanjimi zajedalci.

  • Bolhe lahko povzročajo močan srbež in lahko prenašajo zajedalce, ki zajedajo v prebavnem sistemu živali (npr. trakuljo Dipylidium caninum). Psi in mačke, ki dobijo bolhe, lahko zanesejo te zajedalce v vaš dom. Bolšja jajčeca padejo na tla in iz njih se razvijejo ličinke, ki se zavlečejo povsod po vašem domovanju.
  • Mesto ugriza klopa se lahko okuži in klopi lahko prenašajo na živali  resne bolezni: babeziozo, erlihiozo, anaplazmozo, Limsko boreliozo,...​​​​​​​

Zaščitite vašega ljubljenčka pred bolhami in klopi. Proizvodi, ki delujejo zaščitno proti bolham in klopom so lahko v obliki šamponov, ovratnic, kožnih nanosov ali tablet.

Peščene muhe in komarji
  • Peščene muhe so leteči insekti, ki so prisotni na področju Sredozemlja. So vektorji za zelo resno bolezen, ki se pojavlja pri psih (in včasih pri ljudeh), leišmanijazo. Bolezen je brez zdravljenja lahko za vašega psa usodna.
  • Komarji med ugrizom lahko na vašega psa ali mačko prenesejo zajedalca, ki se imenuje srčna glisa. Bolezen se širi zaradi vedno večjega števila komarjev.

Za zaščito vašega psa pred letečimi insekti se priporoča uporaba proizvodov, ki delujejo repelentno, psi pa naj bodo na ogroženih področjih od mraka do jutra v notranjih prostorih.