Medical Intertrade d.o.o. Virbac zastopnik za Slovenijo

Nasveti

Rezultati 0 (0 Ocene)

Kako ščetkati zobe mojemu psu in mačku?


Okoli 80% psov starejših od 6 let trpi za parodontalno boleznijo – vnetja, ki nastanejo zaradi bakterij, ki ustvarjajo zobne obloge. Parodontalna bolezen se pojavlja tudi pri mačkah. Poleg tega, da povzroča zadah iz gobca, povzroča tudi hude bolečine in na dolgi rok lahko vašemu ljubljenčku izpadejo tudi zobje… Tako kot pri ljudeh, je tudi pri psih in mačkah najboljša preventiva ščetkanje zob!

 

Psi in mačke se lahko zelo dobro navadijo na vsakodnevno ščetkanje zob. Najbolj pomembno je, da s ščetkanjem pričnete takoj, ko mladiček prispe v vaš dom.

Pripravite teren

Kupite posebno zobno ščetko za pse/mačke, z dolgo ročko, majhno glavo in mehkimi ščetinami. Izberite tudi posebno zobno pasto, s prijetnim okusom, ki se ne peni, pes ali maček pa jo lahko varno pogoltneta, saj si gobca ne izpirajo.

Najprej se s prsti preprosto dotaknite ustnic in sprednjih zob. Majhen trik: na prst si nanesite nekaj kar ima vaš ljubljenček rad (npr. jogurt). Če se vaš ljubljenček ob tem ne upira, ga pohvalite!

Postopno navajanje

Ko se vaš ljubljenček navadi na dotikanje zob, pričnite z navajanjem na zobno pasto (brez zobne ščetke). Z zobno pasto nežno masirajte zobe in dlesni. Začnite spredaj in z masažo nadaljujte še na ostalih zobeh. S prstom drgnite tako kot da bi uporabljali zobno ščetko.

Če vaš ljubljenček ob tem sodeluje, nadaljujte z naslednjim korakom: zmočite ščetine na zobni ščetki in nanesite nekaj zobne paste. Najprej poskusite ščetkati podočnike, in sicer od dlesni navzdol proti zobu. To počnite mirno in počasi: na začetku ni treba hiteti.

Postopoma vadite krožne gibe na zobeh, premikajte se od sprednjega dela čeljusti do zadnjega. Bodite potrpežljivi. Ne pozabite nagraditi vašega ljubljenčka po vsakem ščetkanju zob.

Ritem ščetkanja

Idealno je, da zobe na vsaki strani čeljusti ščetkate od 30 sekund do 1 minute in ponovite vsak drugi dan (zobna obloga se formira v 48 urah). Da ohranite zdrave dlesni, je potrebno mladim psom potrebno ščetkati zobe vsaj 3 krat na teden. Ščetkanje zob enkrat na teden ni dovolj (1, 2). Dnevno ščetkanje zob pomaga preprečevati probleme, ki nastanejo zaradi zobnih oblog (1).

 

Za pse/mačke, ki ne prenesejo, da bi se dotikali njihovih zob, obstajajo raztopine, ki se dajejo v vodo za pitje in preprečujejo nalaganje zobnih oblog. Poskusite lahko tudi s priboljški, ki so namenjeni za nego zob, zobni geli, pršili, igračami za žvečenje, … Lahko pa uporabite tudi več metod skupaj. V zvezi je moč!

 

 

(1)Nimiec et al. WSAVA Global Dental Guidelines.

(2)Gorrel C, Rawling JM. The role of tooth brushing and diet in the maintenance of periodontal health in dogs. J Vet Dent. 1996;13(4):139-143

 

Sorodni izdelki

Encimska zobna pasta z aromo perutnine ter dvojno zobno ščetko in naprstnikom

Preberite več

VEGGIEDENT® FR3SH™ - Žvečilke za zobe za pse

Preberite več

VET AQUADENT dodatek za pitno vodo za pse in mačke

Preberite več