Medical Intertrade d.o.o. Virbac zastopnik za Slovenijo

Nasveti

Rezultati 0 (0 Ocene)

Kaj je parodontalna bolezen?


Parodontalna bolezen je skupni izraz za različna vnetja v ustni votlini - pojavlja se pri 80 % psov in 70 % mačk še preden dopolnijo 3 leta1. Parodontalna bolezen nastane zaradi kopičenja zobnih oblog in zobnega kamna na zobeh in dlesnih.

Najbolj pogosto se pojavljajo:

Gingivitis – vnetje dlesni zaradi bakterij, ki so odgovorne za nastajanje zobnih oblog. Bakterije naselijo prostor med zobom in dlesnijo in povzročijo vnetje. Gingivitis lahko odpravimo z ustreznim zdravljenjem.

Periodontitis – parodontalna bolezen. Če gingivitisa ne zdravimo, se lahko razvije v resno bolezen, ki lahko povzroči nepovratno stanje.

Parodontalna bolezen se začne, ko se zobne obloge in bakterije kopičijo na zobeh psov in mačk. Če jih ne odstranimo, se bakterije lahko pripnejo na zobne obloge. Sčasoma pride do vnetja – gingivitisa. Medtem zobne obloge kalcificirajo v substanco, ki se imenuje kalkulus ali zobni kamen. Zobni kamen je običajno svetlo rjave barve in se oprime zoba, ki ga lahko tudi celega prekrije. Na ta način se bakterije skupaj z ostanki hrane shranjujejo na porozno površino. Ker se iz bakterij sprošča hlapljivo žveplo, lahko zaznate zadah.

Ko se dlesni vnamejo, se prostor med zobom in robom dlesni poglobi. Tako bakterije najdejo lažjo pot in problem postane veliko večji. V tej fazi je gingivitis običajno že boleč, vendar gre za še ozdravljivo situacijo, in sicer z odstranitvijo zobnih oblog in zobnega kamna. Če takšnega gingivitisa ne zdravimo, se lahko spremeni v bolj resno – parodontalno bolezen. Bolezni ne razvijejo vsi mački in psi, ampak tisti, ki jo, jim lahko pomaga samo veterinarsko zdravljenje. V nasprotnem primeru lahko pride do abscesov, izgube zob, ostalih problemov v ustni votlini in na koncu tudi do težav z ostalimi organi v telesu.

Za vse ostale informacije kako ohranjati zdrave zobe in dlesni, se obrnite na svojega veterinarja.

* American Veterinary Dental Association research

 

 

canine-perio-2.jpg

Sorodni izdelki

Encimska zobna pasta z aromo perutnine ter dvojno zobno ščetko in naprstnikom

Preberite več

VEGGIEDENT® FR3SH™ - Žvečilke za zobe za pse

Preberite več

VET AQUADENT dodatek za pitno vodo za pse in mačke

Preberite več