Medical Intertrade d.o.o. Virbac zastopnik za Slovenijo

Nasveti

Rezultati 0 (0 Ocene)

Fascinantne bolhe

                                                                                                    flea-1.jpg

Bolhe so najpogostejši zajedalci pri psih in mačkah, ki jih lahko vidimo. Prisotne so celo leto in lahko na vaše ljubljenčke prenašajo trakulje. Če jih ne nadzorujemo, se njihovo število hitro poveča.


                                    Iz 1 bolhe se lahko razvije 1000 bolh v samo 21 dnevih                                

Bolhe lahko preživijo na psih in mačkah – na srečo pa ne na ljudeh.

Bolhe je težko zaslediti, toda kljub temu, da jih ne opazite, to še ne pomeni, da niso prisotne. Bolhe se hranijo s krvjo svojih gostiteljev in so lahko sprožilec alergijskih kožnih bolezni. Zaradi ugrizov lahko pride do rdečine, srbečice, bolečine in vnetja, še posebej na področju korena repa, mednožju in na trebušnem področju.

Bolhe lahko preživijo v notranjosti naših domov in v zunanjem okolju, zato je celoletna preventiva izredno pomembna.


Nekatere vrste bolh lahko preskočijo 200 kratnik svoje višine. To je enako, kot da bi bil odrasel človek sposoben preskočiti Eifflov stolp.

 

Kako bolhe vplivajo na ljudi?

Bolhe lahko občasno pogrizejo ljudi, kar povzroči lokalno srbečico, rdečino in bolečino. Najpogosteje nas pogrizejo po stopalih in nogah, saj so to najbolj dostopna mesta za novo izležene bolhe, ki se razvijejo iz bub, ki se nahajajo v preprogah.

 

Bolezen mačje praske je bakterijska zoonoza, ki jo prenašajo bolhe. Nekje 40 % mačk je okuženih s povzročiteljem te bolezni, vendar se pri mačkah bolezen pojavi zelo redko. Bolezen se prenaša preko prask in ugrizov mačk, ko se v odprto rano zanese bolšje iztrebke. Ljudje z oslabljenim imunskim sistemom lahko resno zbolijo za to boleznijo. Najboljša preventiva proti bolezni je dobra zaščita vaših ljubljenčkov pred infestacijo z bolhami ter izogibanje mačjim praskam in ugrizom.


50% bolh prenaša vsaj eno bolezen!

 

Razvojni krog bolh poteka v 4 stadijih

Razvojni krog bolh poteka v 4 stadijih in bolhe, ki jih morda opazite na vaših ljubljenčkih so samo vrh ledene gore. 95% razvojnega kroga bolh se odvija v okolju – to pomeni v naših domovih, vrtovih in zunanjih prostorih. Odrasle bolhe, ki živijo na vašem ljubljenčku, predstavljajo le 5% celotne populacije.

JAJČECA – odrasla bolha v povprečju na vašega ljubljenčka izleže 50 jajčec na dan. Ta jajčeca se nato raztresejo po prostoru, ko se ljubljenček premika po prostoru: v preproge, postelje ljubljenčkov, oblazinjeno pohištvo, pod zavese, med talne deske in celo po vašem avtu.

LIČINKE – se izležejo iz jajčec in se hranijo z bolšjimi jajčeci in bolšjimi iztrebki. Rade imajo temo, zato se zarijejo globoko v preproge, oblazinjeno pohištvo in pod talne deske.

BUBE – so ovite z lepljivim in neprebojnim ovojem (kokon). Iz bube se izležejo odrasle bolhe. Njihovo izleganje sprožijo toplota, vlažnost in vibracije, zaradi premikanja ljubljenčkov ali ljudi. Odrasle bolhe se lahko izležejo v 1 tednu, lahko pa v obliki bub ležijo v razpokah in špranjah do enega leta in se izležejo, ko so za to ugodni pogoji.

 

Flea-Life-Cycle.jpgADULT = odrasla bolha

                                                                                                                          EGGS = jajčeca

                                                                                                                          LARVAE = ličinke

                                                                                                                          PUPAE = buba