Medical Intertrade d.o.o. Virbac zastopnik za Slovenijo

BOLEZNI PSOV

Rezultati 0 (0 Ocene)

Vnetje ušes (otitis) pri psu: simptomi in nega

Značilnosti vnetja ušes pri psih

Otitis je vnetje ušes (večinoma zunanjega) pri psih. Gre za zelo boleče vnetje, ki se lahko zakomplicira in prizadene notranje strukture ušesa. Zaradi tega je zdravljenje potrebno vzeti zelo resno.

Vnetje ušes je pri psih pogost dermatološki problem.

Na splošno gre za zunanje vnetje sluhovoda, ki se dotika zunanjega slušnega kanala. Poznamo tudi vnetje v srednjem in notranjem ušesu, ki lahko prizadene globlje strukture ušesa. V tem primeru gre običajno za zelo resna vnetja.

Pri vnetju ušesa se najprej pojavi kopičenje cerumna. To se zgodi zaradi nepravilnega delovanja naravnega samoočiščevalnega fenomena ušesa. Vzrok so lahko tujki, paraziti, alergije… Kopičenje cerumna vodi v vnetje, v nekaterih primerih pa vodi v sekundarno vnetje, ki je povezano z glivicami ali bakterijami.

Kadar gre za kronično vnetje ušes, moramo biti pazljivi. Če vnetja ne zdravimo, lahko to preide v kronično in se ponavlja 2 do 3 krat na leto in tako postane težko obvladljivo.

 

Nekaj praktičnih nasvetov

Redno čiščenje ušesnega kanala lahko pomaga psom, in sicer predvsem tistim, ki spadajo med pasme, ki so podvržene ušesnim vnetjem. Namen čiščenja je odpraviti vse kar lahko zamaši ušesni kanal in povzroči vnetje. Čiščenje je koristno tudi v primeru vnetij: ušesni kanal je smiselno očistiti preden uporabimo zdravila (antibiotiki, sredstva proti glivicam), ki jih predpiše veterinar.

Sluhovode je potrebno čistiti z veterinarskimi sredstvi, potrebno je upoštevati nasvet veterinarja.

 

Najbolj občutljive pasme

Nekatere pasme so bolj dovzetne za vnetja ušes. Eden od razlogov je anatomija ušesa. Psi, kot so beagle, koker španjeli in ostali španjeli, imajo povešena ušesa in s tem večjo možnost za vnetje, saj je zračenje sluhovoda zmanjšano. Za vnetja ušes so dovzetni tudi labradorci, šarpeji in buldogi.

Psi z alergijami (atopiki), ki imajo velikokrat občutljivo kožo in seborejo (mastna koža z izrazito neprijetnim vonjem), imajo večjo možnost za razvoj vnetij ušes.

Infekcije ušes so zelo boleče, psi bolečino pokažejo na različne načine: stresanje z glavo, zaradi bolečine ne pustijo dotikanja, praskanje po ušesih…

Vnetje se lahko pojavi v enem ušesu ali obeh naenkrat. Zdravljenje poteka v kombinaciji s higienskimi (čistilnimi) proizvodi in zdravili, običajno samo lokalno.

SORODNI IZDELKI

EpiOtic tekočina za čiščenje ušesnega kanala za pse in mačke

Preberite več