Medical Intertrade d.o.o. Virbac zastopnik za Slovenijo

BOLEZNI MAČK

Rezultati 0 (0 Ocene)

Kronična ledvična odpoved pri mačkah: kako vem, da je mačka zbolela in kako se bolezen zdravi?

Kako pogosto se pojavlja kronična bolezen ledvic?

Kronična bolezen ledvic nastane postopoma in je ireverzibilna. Pride do zmanjšanja funkcije ledvic. Bolezen lahko prizadene do 20% vseh mačk. Je ena najpogostejših bolezni pri mačkah.

Poznamo številne vzroke za nastanek kronične bolezni ledvic. Potrebno je vedeti, da bo v večini primerov vzrok bolezni ostal neznan. Nekatere mačke so lahko v nevarnosti. Najbolj poznan primer so perzijske mačke, ki imajo genetsko predispozicijo za ledvične bolezni, in sicer “policistično bolezen ledvic”.

 

Pri katerih znakih posumimo na kronično bolezen ledvic?

Kronična bolezen ledvic lahko vodi v ledvično odpoved. Večinoma prizadene mačke starejše od 8 let. Klinični znaki, ki se običajno pojavijo so: izguba apetita, izguba telesne teže, povečano pitje vode, povečano uriniranje…

Če vaša mačka kaže katerega od naštetih znakov, se posvetujte s svojim veterinarjem, ki bo postavil končno diagnozo. Veterinar bo naredil krvne preiskave in pregledal vzorec urina.

Pri starejših mačkah je priporočljivo spremljanje delovanja ledvic s krvnimi preiskavami. Na ta način lahko ugotovimo diagnozo v zgodnji, začetni fazi bolezni.

 

Kaj pa če ima moja mačka kronično bolezen ledvic?

Kronična bolezen ledvic je neozdravljiva. Cilj je upočasniti bolezen ledvic in na ta način podaljšati življenjsko dobo mačke.

Glede na fazo kronične bolezni ledvic, vam bo veterinar predpisal terapijo. Potrebno bo nujno spremljanje poteka bolezni, na ta način pa bo lahko veterinar prilagajal tudi terapijo. Ledvice zaradi bolezni ne bodo več sposobne regulirati koncentracijo fosforja v krvi, zato bo nujno potrebno zmanjšati vnos fosforja s hrano.

 

 

 

 

 

Odgovorite na kratek vprašalnik, da ugotovite ali pri vaši mački obstaja sum na kronično ledvično odpoved. Če bo vsaj en odgovor DA, se obrnite na svojega veterinarja.

 

VPRAŠANJA

 

Ali je vaša mačka starejša od 8 let?

  • DA
  • NE

Ali je vaša mačka izgubila apetit?

  • DA
  • NE

Ali vaša mačka bruha?

  • DA
  • NE

Ali je vaša mačka manj čustvena kot običajno?

  • DA
  • NE

 

 

SORODNI IZDELKI

Pronefra

Preberite več