Medical Intertrade d.o.o. Virbac zastopnik za Slovenijo

BOLEZNI MAČK

Rezultati 0 (0 Ocene)

Katere bolezni, ki jih povzročajo paraziti se prenašajo s klopi, bolhami in ostalimi ugrizi žuželk?

Bolezni, ki jih prenašajo bolhe

Bolhe lahko zajedajo pse in mačke skozi celo leto. Ko zaužijejo bolhe, ki jih iritirajo s srbežem, se lahko okužijo z majhnim črevesnim parazitom, pasjo trakuljo (Dipylidium caninum). Bolhe so lahko odgovorne tudi pri prenosu bakterij, ki povzročajo bolezen mačje praske (cat scratch disease) ali ti. bartoneloze. Gre za infekcijo, ki lahko prizadene tudi ljudi, ki jih je opraskala mačka.

 

Bolezni, ki jih prenašajo klopi

Klopi živijo v naravi in se lahko pritrdijo na živali. Klopi so odgovorni za prenos parazita, ki povzroča babeziozo (ali piroplazmozo). Gre za eno od bolezni, ki je za psa lahko smrtna. Klopno prenosljiva bolezen je tudi erlihioza psov, ki je v Sloveniji pogosta.

Lymska bolezen (ali borelioza) je bolezen, ki povzroča nevrološke motnje in težave s sklepi. Ne prizadene samo ljudi, ampak tudi pse (mačke redko).

 

Bolezni, ki jih prenašajo peščene muhe

Peščene muhe so majhne leteče žuželke. Prenašajo parazita, ki povzroča bolezen lišmaniozo, in sicer na ljudi, pse in redko na mačke. Bolezen je zelo razširjena na Mediteranu, vendar se vedno bolj širi tudi na sever.

 

Bolezni, ki jih povzročajo komarji

Komarji so prenašalci srčne gliste, ki je v Sloveniji razširjena na obali. Srčna glista je lahko prisotna v žilah v srcu in tako moti srčno funkcijo.

 

Ali ste vedeli?

Živali je potrebno zaščititi pred bolhami, klopi in letečimi žuželkami, in sicer z efektivnimi in dolgo-delujočimi preparati. Prav tako obstajajo cepiva proti nekaterim prenašalcem: pogovorite se s svojim veterinarjem.

 

* Pibot P. Maladies vectorielles chez le chien et le chat : leishmaniose, babésiose et les autres… L’Essentiel n°320, 20 février 2014.