Medical Intertrade d.o.o. Virbac zastopnik za Slovenijo

BOLEZNI PSOV

Rezultati 5 (1 Ocene)

Cepiva za pse: pred katerimi boleznimi lahko zaščitim svojega psa?

Resne bolezni

Vsi psi bi morali biti imunizirani proti pasji kugi, nalezljivemu hepatitis in parvovirozi.

 

Parvovirus

Parvovirus povzroča akutni hemoragični gastroenteritis in je zelo nalezljiv. Bolezen lahko povzroča epidemije in veliko smrtnost pasjih mladičkov. Parvovirus je zelo odporen v zunanjem okolju, zato morejo biti vsi psi cepljenji proti parvovirusu.

 

Leptospiroza

Leptospiroza je bakterijska bolezen in se prenaša tudi na ljudi, saj je zoonoza. Psi se najpogosteje okužijo z vodo, ki je kontaminirana z urinom glodavcev. Lepotspiroza je v Sloveniji zelo razširjena, zato je priporočljivo cepiti vse pse. Najbolj so izpostavljeni lovski psi in psi ki živijo na bolj močvirnatih področjih.

 

Steklina

Steklina je smrtna virusna bolezen, ki prizadene vse sesalce, tudi pse, mačke in ljudi.

Slovenija je država, ki je prosta stekline, vendar je cepljenje za pse še vedno obvezno. Če želite potovati v drugo državo je cepljenje obvezno tako za mačke, kot za pse. Da se steklina v Sloveniji ne bi pojavila, je potrebna redno cepljenje psov.

Prvo cepljenje mora biti opravljeno med 12 in 16 tednov starosti psa.

 

Kužni kašelj

Kužni kašelj je nalezljiv traheobronhitis, ki prizadene pse vseh starosti. Cepljenje je priporočljivo za vse pse. Kužni kašelj je lahko virusnega in/ali bakterijskega izvora.

 

 

Cilj cepiv je vzdrževanje zaščite skozi čas. S časom se pasja imunost zmanjšuje in postane nezadostna. Redna cepljenja re-stimulirajo imunski sistem in na ta način zaščita ostaja učinkovita.

 

* Robinson N. The vaccination consultation: a simple injection or a complex interaction. BSAVA Congress Proceedings 2012: 527