Medical Intertrade d.o.o. Virbac zastopnik za Slovenijo

BOLEZNI MAČK

Rezultati 5 (1 Ocene)

Cepiva za mačke: pred katerimi boleznimi lahko zaščitim svojo mačko?

Resne bolezni

Na žalost je velika večina mačk še vedno necepljenih. Cepiva zaščitijo mačke pred nekaterimi nalezljivimi boleznimi. Te bolezni so velikokrat tudi usodne.

 

Mačja kuga (virus mačje panleukopenije)

Z virusom mačje panleukopenije se lahko okužijo vse mačke, ne glede na način življenja, ki ga živijo. Za okužbo z življenjsko nevarnim hemoragičnim gastroenetritisom so dovolj predmeti v okolici, ki so kontaminirani z virusom. Bolezen večinoma prizadene mlade mačke in se lahko razširi na celotno leglo mačjih mladičev.

 

Kalicivirus in herpesvirus

Za bolezni zgornjih dihal (rinitis, sinuzitis) pri mačkah sta največkrat odgovorna kalicivirus (C) in herpesvirus (R). Cepljenja proti obema virusoma je pri mačkah zelo priporočljivo, saj je bolezen zelo nalezljiva.

 

Mačja levkoza (FeLV)

Mačja levkemija ali mačja levkoza je smrtna bolezen, ki se lahko širi z direktnim kontaktom med mačkami. Bolezen zavira delovanje imunskega sistema, ki resno vpliva na zdravje mačke, čeprav se simptomi lahko pojavijo šele nekaj časa po okužbi. Ko je mačka enkrat okužena z virusom, se ne da narediti nič, saj je bolezen neozdravljiva. Na srečo obstajajo cepiva, ki lahko zaščitijo mačke pred okužbo z virusom. To je najboljši način za boj z boleznijo. Cepljenje je priporočljivo za vse zunanje mačke, ki imajo stik z drugimi mačkami.

 

Steklina (R)

V Sloveniji cepljenje mačk proti steklini ni zakonsko obvezno, razen v primeru, ko z mačko potujete čez mejo. Cepljenje proti steklini je vseeno priporočljivo za zunanje mačke, ki lahko pridejo v stik s potencialno okuženimi psi in mačkami (npr.: ilegalno uvožene živali).