Medical Intertrade d.o.o. Virbac zastopnik za Slovenijo

BOLEZNI PSOV

Rezultati 0 (0 Ocene)

Bolezni prostate pri psih: simptomi in testiranje

Kaj je ‘benigna hiperplazija’ prostate (BHP)?

Tako kot moški, imajo tudi samci psov prostato - pomožno spolno žlezo. Prostata je vpletena v reprodukcijsko funkcijo.  V nekaterih primerih se lahko žleza poveča in povzroča različne težave. Gre za benigno hiperplazijo prostate ali BHP.

Prostata je sekretorna žleza, ki proizvaja tekočino, ki je del semenske tekočine. Velikost prostate določa hormone testosteron.

Do povečanja žleze, ki je sestavljena iz dveh režnjev pride zaradi starosti in hormonalnih motenj. Povečanje velikosti prostate je povezana z množenjem in povečevanjem celic prostate.  

Prostata je locirana pod rektumom. Hipertrofirana prostata bo tako mehanično pritiskala na sosednje organe, kar lahko vodi v različne klinične znake: zaprtje, oteženo blatenje in / ali uriniranje, težave z gibanjem, kot je šepanje ali togost zadnjih nog, krvavenje med uriniranjem, …

BHP vpliva tudi na plodnost pri psih.

 

Pomembnost testiranja

BHP je precej pogosta pri psih, saj se pojavlja kar pri 80% psov po 6 letu starosti, čeprav se lahko simptomi pojavijo šele kasneje. Pri moških se pogosto pojavlja tumor na prostati, pri psih pa zelo redko.  BHP, ‘benigna’ pomeni ‘ne-tumorska‘. Simptomi so lahko za vašega psa zelo moteči in zahtevajo veterinarsko intervencijo.

Poleg BHP ima lahko vaš pes tudi druge težave, ki so neposredno povezane s prostato (vnetje prostate, tumor, …). Lahko so manj ali bolj resne bolezni, vendar pa vsekakor zahtevajo obisk pri veterinarju.

Obstajajo testiranja (digitalini rektalni pregled, krvni testi). Vaš veterinar se lahko odloči še za nekatere ostale diagnostične postopke, kot so slikanje, punktiranje, …

Pomoč pri BHP bazira na terapiji z zdravili ali kastraciji (kemični ali kirurški). Za nasvet vprašajte vašega veterinarja.