Medical Intertrade d.o.o. Virbac zastopnik za Slovenijo

BOLEZNI PSOV

Rezultati 0 (0 Ocene)

Bolezni kože pri psih: kako zdraviti vašega psa?

Koža psov je občutljiva

Koža psov je izpostavljena različnim parazitom in alergenom.

Koža se obnaša kot ovira pred bakterijami, spremembami temperatur, izgubo vode itd. Poznamo veliko različnih skupin kožnih bolezni, med drugim tudi alergije, vnetja in kožne probleme kot so mastna koža in /ali prhljaj.

 

Problemi s kožo: potrebno je poiskati vzroke

Bolezni kože ali dermatoze v veterinarskih ambulantah predstavljajo velik odstotek obiska. V kolikor gre za splošne simptome (praskanje, prhljaj, vneta koža ,… ), so vzroki za bolezni kože lahko zelo različni.

Dermatološke težave so različne: žival ima lahko rdečo kožo, se praska, izgublja dlako, njena koža lahko zaudarja, ima mastno kožo, prhljaj…

Nekatere bolezni kože se lahko hitro pozdravi, spet druge pa potrebujejo večjo podporo pri zdravljenju.

 

Alergije: pogost problem

Poznamo različne tipe alergij. Ene najbolj pogostih je alergija na bolhe (flea allergy dermatitis ali DAPP), alergijo na hrano in atopični dermatitis pri psih, ki se zelo pogosto pojavlja.

Nekatere pasme psov so nagnjene k atopičnemu dermatitisu in je tako večja možnost, da ga dobijo. Atopični psi so lahko žrtve sekundarnih kožnih infekcij. Koža oslabi in ne zmore več igrati vloge zaščite pred mikrobi.

Pes, ki ima alergijo, jo ima skozi celotno svoje življenje, razen v primeru, ko se za zdravljenje uporabi desenzibilizacija. Desenzibilizacija pa pri alergijah pomaga le v redkih primerih. Najboljši nadzor nad alergijo dosežemo s prilagojenimi zdravili, hrano in higienskimi ukrepi.

 

Spoprijemanje s problemi kože pri psih

Praskanje je eden od najpogostejših simptomov. Vzroki za praskanje so lahko od parazitov, alergij pa vse do težav v obnašanju psa!

Zaradi tega je potrebno probleme s kožo vzeti zelo resno, veterinar bo zbral vse informacije, vzel vzorce in po potrebi opravil dodatne preiskave, da bo na koncu lahko prišel do vzroka bolezni kože. Veterinar vam bo lahko predlagal tudi redno nego z ustreznimi šamponi, predlagal točno določeno dieto…

SORODNI IZDELKI

Allerderm Spot-On

Preberite več

Allermyl šampon za pse in mačke

Preberite več

EpiOtic tekočina za čiščenje ušesnega kanala za pse in mačke

Preberite več

PYODERM dermatološki šampon za pse in mačke

Preberite več

Sebolytic šampon za pse in mačke

Preberite več