Medical Intertrade d.o.o. Virbac zastopnik za Slovenijo

Nasveti

Rezultati 0 (0 Ocene)

Kopanje psov in mačk


iStock-2.jpg (177546326)

 

Kopanje psov in mačk

Ni boljšega kot šampon, ki izboljša dlako psa sli celo mačke in jo naredi svetlečo in mehko. Za zdravo kožo je pomembno, da sta koža in dlaka negovani, saj na tak način odstranimo odvečen sebum, kožne kruste, odmrlo kožo, cvetni prah in zmanjšamo kopičenje bakterij (1).Voda, ki jo uporabimo pri kopanju navlaži kožo, vlaženje pa lahko podaljšamo z uporabo pomirjujočih šamponov (2).Ustrezni šamponi so lahko zelo uporabni pri zdravljenju kožnih problemov pri psih in mačkah.

 

Ali lahko kopam svojega ljubljenčka? Kako pogosto?

Pogostost nege je odvisna od pasme in individualnih potreb živali (1). Lahko, da boste morali okopati psa takoj, ko boste zaznali smrdeč vonj ali umazano dlako, kar se lahko zgodi vsak teden. Če ljubljenčki nimajo težav s kožo, jih lahko okopate vsakih nekaj mesecev. V primeru specifičnih težav s kožo, kot so alergije ali infekcije kože, vam bo veterinar priporočal kopanje s točno določenimi šamponi, večkrat na teden, dokler ne bo prišlo do izboljšanja stanja kože. V takšnih specifičnih primerih so priporočljivi balzami ali vlaženje z olji.

Kadar pri mačkah pride do poslabšanje stanje dlake, je to pogosto znak drugih težav. Mačke so znane po tem, da redno in natančno negujejo svojo dlako, zato moramo biti pozorni na njihovo zdravje, če opazimo, da imajo zanemarjeno dlako. Mačke se običajno upirajo kopanju in nanašanju šamponov, zato jih nikoli ne smemo siliti v kontakt z vodo, če tega niso navajene.

Ali lahko uporabite otroški šampon za psa ali mačko?

Obstajajo nekatere strukturne razlike med človeško in živalsko kožo: debelina povrhnjice (tanjša), pH kože (bolj alkalen) in gostota dlačnega mešička (višja), ki zahteva višjo koncentracijo čistilnih sredstev. To je razlog, da lahko uporabljate samo veterinarske šampone, ki so posebno zasnovani za potrebe kože psov in mačk. Takšna čistilna sredstva imajo specifične karakteristike in sestavine ter preizkušeno toleranco (2).

Pred kopanjem

Preden žival okopate, jo dobro skrtačite, da razpletete in odstranite odmrlo dlako ter kožne luske, če so prisotne. V kad ne pozabite položiti posebno preprogo, da živali ne bi drselo in ji povzročalo dodaten stres.

Kako izbrati šampon

Psi in mačke se manj upirajo kopanju, če jih na to navadite, ko so še mladiči.

Ko položite vašega ljubljenčka v kad, je boljše, da mu glavo obrnete proti zidu, saj tako ne vidi izhoda! Vodo spuščajte postopoma (curek ne sme biti premočan), preden začnete postopoma močiti kožuh, se prepričajte, da je voda mlačna. Ne zlivajte vode na glavo.

Navlažite kožuh in nanesite šampon, osredotočite se na področja, ki jih je potrebno zdraviti. Običajno sta priporočena dva nanosa: cilj prvega je čiščenje, cilj drugega pa izboljšati prodor aktivnih sestavin šampona (2).

Šampon bo bolj učinkovit (in učinek bo trajal dlje), če boste dovolili aktivnim sestavinam, da bodo v kontaktu s kožo vsaj 5 do 10 minut. Med čakanjem, da bo šampon deloval, kožo drgnite in masirajte, da boste olajšali globoko prodiranje.

Vsaj dvakrat izperite kožuh, da odstranite ostanek šampona.

Ne pozabite na sušenje po kopanju

Ko dobro izperete šampon iz pasjega ali mačjega kožuha, ga osušite z brisačo. Če se žival ne boji fena, ga lahko uporabite, vendar jakost nastavite na najmanjšo in fen držite na primerni razdalji, da ne bi prišlo do opeklin. Na koncu skrtačite kožuh, da bo popolnoma razvozlan. 

Če ima žival probleme s kožo (npr. atopični dermatitis psov in mačk), ne oklevajte in nanesite šampon večkrat na teden oz. tolikokrat kot vam je priporočil veterinar.

 

Če ste eden tistih lastnikov, ki bi radi kopali vašega ljubljenčka, ampak se vam zdi postopek preveč zakompliciran, obstajajo rešitve, ki vam lahko olajšajo življenje! Tako kot za ljudi, tudi za živali obstajajo suhi šamponi in balzami, ki lahko zmanjšajo nanose šamponov. Suhe šampone lahko uporabite ne da bi predhodno zmočili kožuh in so idealni za živali, ki  ne marajo nanosa običajnega šampona. Obstajajo tudi izdelki za nego kože v obliki pene. Preprosto skrtačite žival in z roko nanesite peno in jo vtrite. Nenazadnje si za vedno zapomnite, da ima uporaba vode pri kopanju velike koristi (pri praskanju (3) ali mehaničnem čiščenju), zato je pena ali balzam ne moreta nadomestiti.

 

  1. Scott W D, Miller WH, Griffin CE. Small Animal Dermatology; 5th Edition 1995. Chapter 3:179-181.
  2. Carlotti DN Gatto H. The Art of shampoos in canine and feline dermatology: Part 1. UK VET. 2005; 10(2):1-4.
  3. Löflath A. Voigts-Rhetz A, Jaeger K, Schmidt M, Kuechenhoff H, Mueller RS. The efficacy of a commercial shampoo and whirlpooling in the treatment of canine pruritus – a double –blinded, randomized, placebo-controlled study. Vet Dermatol 2007;18: 427-431.

 

Sorodni proizvodi

Allerderm Spot-On

Preberite več

Allermyl šampon za pse in mačke

Preberite več

PYODERM dermatološki šampon za pse in mačke

Preberite več

Sebolytic šampon za pse in mačke

Preberite več